Monday, 29 March 2010

9W2RRC

Bersama Pak Sarji, 9W2RRC. Kawan lama dalam radio amator. Dulu masa mula-mula main radio, saya rasa dialah rakan radio yang paling jauh dan aktif dalam semua aktiviti yang rakan-rakan Kota Bharu buat.

Beliau tinggal di Tanah Merah, bila ada activiti yang dijalankan oleh rakan-rakan di Kota Bharu, beliau tetap datang. Pukol 2, 3 pagi pun beliau sanggup lagi datang ke Kota Bharu.

Pernah sekali tu, rumah mak mertua saya ada buat kenduri. Masa tu, saya QSO aje dengan dia. Tak pernah jumpa dan tak pernah kenal pun. Bagaimanawalaupun, beliau tetap datang. Memeriahkan lagi suasana majlis itu bersama rakan-rakan lain. Bila dah jumpa tu, sama-sama rasa macam pernah jumpa. Ingat gi, ingat mari, rupa-rupanya client lama. Hahahaha....

Tetapi sekarang tidak lagi, beliau dah sibuk dengan tugas-tugas dan perniagaan beliau yang makin berkembang. Terima kasih Pak Sarji atas kesudian datang berkunjung ke pejabat saya bagi menyelesaikan urusan kerja. Disambil tu beliau sempat QSO dengan 9W2SHQ, Shah kalau you nak kenal, inilah tuan yang QSO dengan anda. 9W2RRC.

Sampai jumpa dan jumpa lagi... 73's


Saturday, 27 March 2010

Iklan lagi iklan

Saper-saper nak beli SIM Card Prepaid boleh masuk ke ebay store atau lelong.com aku yaa...

URL bagi ebay store ialah:
http://stores.shop.ebay.com.my/9W2KEY-Store atau klik sini.

URL bagi lelong.com pulak ialah:



Prepaid Untuk Digi Edisi Khas
Celcom Xpax

Dapatknya di ebay atau pun lelong.com

Sunday, 21 March 2010

SMS Menipu

Pada 21 Mac, 2010 jam 11.22am saya telah menerima sms yang berbunyi seperti beriku "TAHNIAH! Sim Card anda t'lah berjaya Memenangi RM10ribu dr POWER ROOT SDN. BHD. No. siri F2E 57C. Utk mahlumat hub talian: 0178609458. Moh.ISKANDAR BIN ISMAL." No pengirim sms ini adalah 0147839301.

Bila call, tak angkat pun.. hehehe ingat nak menyamar jadi, nak ikut macam mana dia nak buat. Tapi tak jawap jugak.. tak per2 kalau u nak call. Cuba menyamar dan cuba ikut apa yang dia nak.. Lepas tu kita kongsi sama2

Saturday, 20 March 2010

Alternative Mic PTT for iCom Mobile


Kali ini saya nak berkongsi dengan anda semua dan menunjukkan cara untuk membuat PTT Mic untuk iCom mobile seperti V8000, 2200 dan yang sewaktu dengannya. PTT Mic seperti ini amat berguna apabila PTT asal (MH-133S) rosak atau tak boleh TX.

Biasa laa.. masaalah iCom ni dia punya butang mudah rosak. Dimasa-masa akan datang, akan saya tunjuk pulak macam mana nak baiki dan tukar butang yang rosak itu. Buat kali ini saya tunjuk cara yang terdesak untuk QSO, dan masa dalam kecemasan. Bila ada kecemasan dan terdesak untuk QSO, tetapi PTT rosak... beginilah caranya untuk mengekalkan komunikasi agar tidak terputus.



Bahan-bahannya ialah:

1. Penyambung RJ-45 yang mempunyai 8 pin. Jack ini biasa digunakan untuk sambungan komputer network.
2. Microphone komputer.
3. Perintang 33K (tak penting). Ada ke tak ada tak apa...



Cara-caranya:

Potong cable kepala RJ-45. Ambil Cable nombor 4, 5 dan 6. Potong cable microphone komputer. Ground mic sambung kepada cable no 5. Cable microphone 1 lagi tu sambung ke cable no 6. Sambung ke tak sambung ke perintang 33K cable no 5 dan 6 tak ada masaalah. Kalau sambung audio kita akan comel. Kalau tak sambung, audio kita akan bunyi bass banyak. Yang peting kita tetap dapat QSO dan orang akan QSL apa yang kita kata.

Cara Guna:

Untuk TX, sambungkan cable no 4 dan 5 dan bercakap laa dengan microphone komputer tu seperti biasa. Untuk RX, putuskan sambungan cable 4 dan 5. Sambung untuk TX mode, putus RX mode.



Cara mengira pin RJ-45


Contoh RJ-45 yang dimaksudkan

Contoh PTT alternative sedia untuk digunakan.

Cara sambungan.

Ready to use.

Untuk mencantikkannya lagi, anda pikir sendiri laa.. nak buat macam mana, nak letak dalam gapo ko, itu you punya pasal la...

Untuk model-model lain sama aje prinsipnya. Sila rujuk kepada buku panduan radio masing-masing, mesti ada cerita pasal Pin untuk PTT, Mic dan Ground. Kalau Yeasu Pin No 1 = PTT, 2 = Mic In dan 3 = Ground.

Selamat mencuba... bye 73's







Tuesday, 16 March 2010

AA format baru dah sampai

Yezzaaa... AA format baru dah sampai

Friday, 12 March 2010

435.225MHz


Freq ini masih lagi dalam amator band, tetapi kenapa terdapat audio dari bukan amator? Kejadian ini dapat dikesan pada 11.33pm 12 Mac 2010.... Kedengaran callsign Kosong Tiga Tenggo...

Entah dari mana callsign macam ini. Kalau ada sape2 yang tau, sila maklumkan kepada saya ya..

Amat mendukacitakan saya.... Audio yang sempat saya rakam



Saturday, 6 March 2010

Interface for Spender Handy

Hari ini projek nak siapkan interface untuk handy spender yang tersohor di Malaysia. Ramai orang guna handy jenis ni. Buatnya tak susah, tapi kena tumpukan perhatian betul-betul sebab cable dia dan cara dia adalah berbelit-belit. Heran, grounding point boleh dia orang buat untuk ON / OFF TX hmmmm.. tak reti nak fikir dan tak sempat nak pikir pemikiran dia org yang buat handy ini. Berikut adalah bahan-bahanya:-


1. Com Port 1 (9 pins)
2. Jack audio 2.5mm 1 unit
3. Jack audio 3.5mm 3 unit
4. Cable / wire secukup rasa.


Testing dulu, cari mana point untuk TX dan point mana untuk RX. Mic in dan Spkr out dah ditulis dah di penutup lubang-lubang tu.


Yes.. testing.. testing... hello, hello.. boleh dengar ke? Ada bunyi ke?


Ok.. bila dah jumpa point, jangan tunggu lama-lama. Nanti kita tak ingat mana satu point untuk disambungkan.


Ini proses untuk sambungan dari TX / RX Audio in dari komputer dan Audio out dari radio.


Siap...


Sambungan ke Com Port 1... selesai


Testing lagi.. mana la tau kot-kot ada berlaku lintar pintas.. ok.. beres tak ada masalaah



Siap 95%... Alamak, kotak projek pulak kehabisan stok. Kena tinggal macam tu dulu laa. Esok kena beli kotak projek bagi mencantikkan dan mengemaskan lagi interface ini.

Interface ini saya jual di eBay keseluruh dunia dengan harga RM90.00 + RM10.00 untuk belanja pos (lebih kurang USD29.50). Untuk pembelian bukan melalui eBay, anda boleh terus berhubung dengan saya melalui email atau talipon.

Sila berkunjung ke eBay 9W2KEY Store.

Monday, 1 March 2010

Interface in proses

Sambungan ke RJ-45

Isi dalam masih kat luar kotak lagi

Dah masuk dalam kotak

Ready untuk digam kotaknya


Log on to my ebay store at http://stores.ebay.com.my/9W2KEY-Store to buy