Friday, 30 December 2011

Image NOAA19 30 Disember, 2011


Image dari NOAA19
Jam: 2.37pm
Freq: 137.100MHz
Ketinggian: 852.2km dari aras bumi
Station penerima: 9W2KEY
QTH: 5.95950N 102.32650E







Sunday, 25 December 2011

SSTV image from ARISSat-1



SSTV image yang diterima daripada ARISSat-1 pada 25 Disember, 2011 pada jam 0504UTC / 01.04pm MYT di 145.825MHz. ARRISat-1 yang berada pada ketinggian 256.6km.

Macam mana nak buat? Sila klik disini.

9W2KEY 73's






Friday, 23 December 2011

NOAA19 23/12/2011


Keadaan awan di ruang udara Malaysia yang diterima daripada NOAA 19 pada 23 Disember, 2011 pada jam 2.10pm hingga 2.27pm melalui 137.100MHz

NOAA 19
Ketinggian: 865.3km
Downlink: 137.100MHz



Image yang diterima dari NOAA 19 kali kedua pada jam 3.51pm



Image yang diterima dari NOAA15 pada jam 5.32pm 137.620MHz
NOAA 15
Ketinggian: 828.8km
Downlink: 137.620MHz







Tuesday, 20 December 2011

FOR SALE SUPER DUKE R 990



FOR SALE - SOLD OUT!!!!

SUPER DUKE R 990
RM 88,000.00 (nego)
With Racing spec.
AKRAPOVIK Exhaust Systems
Call me for details at 019-3766716 or email me at mzakiab [at] yahoo.com

Full spec

ENGINE

Design 2-cylinder, 4-stroke, spark-ignition engine, 75° V arrangement, liquid-cooled
Displacement 999 cm³
Bore 101 mm
Stroke 62.4 mm
Performance 92 kW (123 hp)
Starting aid Electric starter
Engine lubrication Dry-sump lubrication with 2 rotor pumps
Primary gear ratio 35:67
Secondary gear ratio 16:38
Cooling system Liquid cooling system, continuous circulation of cooling liquid with water pump
Clutch Wet multi-disc clutch / hydraulically operated
Ignition system Contactless, controlled, fully electronic ignition system with digital ignition timing adjustment

CHASSIS

Frame Tubular space frame made from chrome molybdenum steel, powder-coated
Forks WP Suspension Up Side Down 4860 ROMA PA
Shock absorber WP Suspension 4618 BAVP DCC
Suspension travel front 135 mm
Suspension travel rear 150 mm
Brake system front Twin-disc brake with radially mounted four-piston brake calipers; floating brake discs
Brake system rear Single-disc brake with two-piston brake caliper; fixed brake disc
Brake discs - diameter front 320 mm
Brake discs - diameter rear 240 mm
Chain 5/8 x 5/16” X‑Ring
Steering head angle 67.3°
Wheel base 1,450±10 mm
Ground clearance (unloaded) 150 mm
Seat height (unloaded) 850 mm
Total fuel tank capacity approx. 18.5 l
Unleaded premium fuel (95 RON)
Weight without fuel approx. 186 kg


Download Owners Manual (PDF)








Thursday, 24 November 2011

FULLY LOAN 690 DUKE

690 DUKE: THE ESSENCE OF MOTORCYCLING



FULLY LOAN with AEON CREDIT SERVICES (M) BERHAD.

RM 836.00 x 84 month
RM 925.00 x 72 month
RM 1,051.00 x 60 month
RM 1,239.00 x 48 month



Send me your document as follow:-

1. Copy of your Identity Card
2. Copy of your Latest Pay Slip
3. Copy of your bank statement account or e-statement
4. Your specimen signatures

to my email address mzakiab [at] yahoo dot com or fax to 09-744 2911 NOW!! More quickly to send, the faster approval. Don't forget to give me your contact number.



Specification

ENGINE

Design: Single-cylinder, 4-stroke, spark-ignition engine, liquid-cooled
Displacement: 654 cm³ (39.91 cu in)
Bore: 102 mm (4.02 in)
Stroke: 80 mm (3.15 in)
Performance: 48 kW (64 hp)
Starting aid: Electric starter, automatic decompressor
Transmission: 6-speed, claw shifted
Engine lubrication: Semi-dry-sump lubrication with 2 rotor pumps
Primary gear ratio: 36:79
Secondary gear ratio: 16:40
Cooling system: Liquid cooling system, continuous circulation of cooling liquid with water pump
Clutch: APTC™ Anti-hopping clutch / hydraulically operated
Ignition system: Contactless, controlled, fully electronic ignition system with digital ignition timing adjustment

CHASSIS

Frame: Tubular space frame made from chrome molybdenum steel, powder-coated
Forks: WP Suspension Up Side Down 4860 ROMA
Shock absorber: WP Suspension 4618 with Pro‑Lever linkage
Suspension travel front: 140 mm (5.51 in)
Suspension travel rear: 140 mm (5.51 in)
Brake system front: Disc brake with radially mounted four-piston brake caliper; floating brake disc
Brake system rear: Disc brake with single-piston brake caliper, floating
Brake discs - diameter front: 320 mm (12.6 in)
Brake discs - diameter rear: 240 mm (9.45 in)
Chain: 5/8 x 1/4” X‑Ring
Steering head angle: 63.5°
Wheel base: 1,472±15 mm (57.95±0.59 in)
Ground clearance (unloaded): 155 mm (6.1 in)
Seat height (unloaded): 865 mm (34.06 in)
Total fuel tank capacity approx.: 13.5 l (3.57 US gal) Unleaded premium fuel (95 RON)
Weight without fuel approx.: 148.5 kg (327.4 lb.)

DOWNLOAD Owners Manual (PDF)







Sunday, 6 November 2011

ISS dalam bulan November, 2011

Tahukah anda ISS (International Space Station) yang berada pada ketinggian 365.7km dari bumi yang bergerak pada kelajuaan 27,000km/j boleh dilihat dengan mata kasar?

Percayalah, jawapannya adalah BOLEH!!


Ini kerana pada masa ISS melintas kawasan yang baru hendak bermula malam, ISS yang berada pada kedudukkan yang tinggi itu masih terkena cahaya matahari dan ISS akan membalikkan cahaya matahari atau pun memantul cahaya tersebut. Kejadiaan ini juga boleh disaksikan pada awal pagi sebelum bumi menerima sinaran cahaya matahari.

Oleh yang demikian, penduduk bumi akan dapat melihat pantulan cahaya itu dengan mata kasar. Jika mempunyai binakular / teropong maka akan dapat melihat bentuk ISS itu dengan lebih jelas lagi.

Plus500

Untuk membolehkan kita melihat ISS dng jelas, faktor cuaca dan awan juga memainkan peranan yang penting. Kita tidak akan dapat melihat ISS jika keadaan berawan, ini kerana awan berada di bawah ISS maka terlindunglah pandangan kita.



Berikut adalah jadual perjalanan ISS yang boleh kita lihat sepanjang bulan November 2011 :




Sign up for PayPal and start accepting credit card payments instantly.
Kepada HAM Radio, anda boleh mencuba untuk memanggil angkasawan di ISS dng menggunakan callsign NA1SS di freq 145.800MHz down link dan up link 144.490MHz (tanpa tone). Anda juga boleh standby di packet mode APRS 145.825Mhz.

Selamat menonton dan selamat mencuba kepada semua.

© 9W2KEY / 73's






Donate to 9W2KEY ONLINE





Saturday, 10 September 2011

Sijil Dari ARISSat-1



Alhamdulillah, akhirnya usaha ku mengejar, mendengar dan menunggu ARISSat-1 telah mendapat pengiktirafan daripada pihak AMSAT.


How does getting rewarded through sharing sounds like to you? Join #ChurpChurp today and bring more friends to the community!


Sign up for PayPal and start accepting credit card payments instantly.






Thursday, 1 September 2011

Image NOAA hari ini

MTSAT-1R
01/09/2011 0832UTC
Received at 9W2KEY station


NOAA 15 0746UTC 01/09/2011
NOAA 15 APT Mode 137.100MHz from height 859.8km above
Received at 9W2KEY station


NOAA 18 0710UTC 01/09/2011
NOAA 18 APT Mode 137.9125MHz from height 860.6km above
Received at 9W2KEY station








Sunday, 7 August 2011

SSTV daripada ARISSat-1


SSTV adalah Slow Scan TV, iaitu satu mode komunikasi dalam radio amator yang mana dengan menggunakan mode ini kita boleh menerima dan menghantar gambar dan imej.

Macam Mana Nak Buat?

Langkah Pertama:

Mula2 dapatkan dulu jadual ARISSat-1 (RadioSkaf-V, KEDR) yang akan melalui dikawasan anda. Sila gunakan mana2 software yang dipanggil satelik tracking. Perlu diingat jadual yang dikira adalah berbeza. Perbezaannya adalah bergantung kepada kawasan dan juga longtitut dan latitut kawasan itu. Biasanya saya menguna program SatScape utk tracking ARISSat-1 ini. Sila download dan install kedalam PC atau loptop anda. Dapatkan long lat lokasi anda bagi memudahkan satscape mengira jadual perjalanan tersebut. URL satscape adalah http://www.satscape.info/home/?q=node/2


Bagi pengguna OS Windows sila dapat dapatkan file dx8vb.dll dan masukkan dalam folder windows/system32. Restart windows needed utk meng active kan file drive itu. Mintak file itu dengan Encik Google atau Puan Yahoo.



Langkah kedua:

Download program utk SSTV, antaranya ialah MixW, MMSSTV dan macam-macam lagi. Dalam sesi ARISSat-1 ini saya mencadangkan agar menggunakan MMSSTV, ini kerana dia adalah mudah dan friendly user. Sila download di http://hamsoft.ca/pages/mmsstv.php dan klik di MMSSTV113A.exe kemudian instal dalam PC anda.

Langkah ke tiga:

Dapatkan interface ataupun sekurang2nya audio cable, sambungkan Audio Out RIG kepada Mic In di sound card. Untuk dapatkan interface sila ke SINI.

Contoh audio cable adalah seperti berikut:



ONkan PC dan RIG kemudian run MMSSTV.

Ok mula2 cuba trace dulu ARISSat-1 dengan menggunakan satscepe. pastikan longtitut dan latitud dimasukkan dengan betul. Jam disistem komputer juga handaklah betul dan tepat. Untuk mendapatkan jam yang betul dan tepat sila guna jam yang terdapat di decoder Astro. Jam disitu adalah menggunakan sistem satelik dan dia adalah 99% tepat dengan ARISSat-1.


ARISSat-1

Lepas tu sila update element di satscepe. Tekan di internet update di dalam menu lunch pad satscape itu. Selalulah update Element untuk mengelak daripada mendapat maklumat yang tidak tepat dan salah kedudukan ARISSat-1, Sila guna 2D view di satscape utk memudahkan pandangan terus ke peta dunia.

Untuk memastikan sama ada betul atau pun tidak kedudukan ARISSat-1 sekarang, sila tengok di satscape dahulu lepas itu bandingkan dengan kedudukan ARISSat-1 yang dipaparkan di website ARISSat-1.

Jika kedudukannya adalah sama dengan website tersebut maka satscape anda telah bersedia untuk digunakan sepenuhnya utk tracking ARISSat-1 dan lain-lain satelik. Jika tak sama, sila pastikan tarikh dan masa sistem komputer anda dan update element nya.

Sign up for PayPal and start accepting credit card payments instantly.

Langkah ketiga

Setup MMSSTV

Run MMSSTV, kemudian klik di Option -> Setup MMSSTV(O)

Langkah 1, Setup RX Tab, sila ikut seperti dalam image dibawah


Langkah 2, Setup TX Tab, sila ikut seperti dalam image dibawah


Mics tab biarkan defult. Kemudian tekan OK

Test your MMSSTV now!

Sekarang cuba guna SSTV ini untuk decode audio yang telah saya sediakan ini. Klik disini untuk download audio tersebut.

http://9w2key.arkb.org.my/sstv_9w2key.wav

Selepas siap download file audio itu, anda hendaklah play audio itu dengan menggunakan player luar. Contohnya MP3 Player, letakkan speaker output MP3 Player itu kepada mic pc. Run dulu MMSSTV kemudian buat cara seperti tadi kemudian tekan play di MP3. Sekiranya audio dari MP3 player itu dapat diterima di Mic PC, mmsstv ini akan secara automatik akan decode audio itu kepada format gambar. Jika anda telah dapat melihat gambar saya, bermakna MMSSTV anda telah berfungsi dengan baik. Mode audio sama ada Robot36, Martin 1 atau sebagainya akan dikesan oleh MMSSTV secara automatik.



Langkah ke empat

Langkah-langkah ini adalah seperti berikut:

1. Dapatkan masa bila ARISSat-1 akan memasuki ruang angkasa anda
2. Dalam 5 hingga ke 10 minit sebelum ARISSat-1 memasuki ruang angkasa lokasi anda, ON kan program SSTV
3. Set kan radio ke frequansi yang betul (145.950MHz)
4. Setkan SQL ke 0 (biar bunyi sssssssyyyyyy)
5. Sambungkan Speaker Out Radio ke Mic In komputer dengan menggunakan cable audio
6. Control volume agar tidak OVER MODULATION.

Berikut adalah contoh image yang pernah saya terima dari ARISSat-1:








Untuk tips menerima signal dari satelik sila ke website ini.

Sebarang pertanya sila tinggalkan pertanyaan anda disini. Sebelum disiarkan, saya akan tengok dulu pertanyaan anda itu. Harap bersabar dan selamat mencuba.

Sertai saya dan rakan-rakan lain yang selalu menerima image-image dari ARISSat-1 di Facebook Group "My Satellite Communication Group (MySATCOM)". Terdapat banyak gambar-gambar terbaru yang kami terima dan berkongsi di group tersebut.

© 9W2KEY / 73's







Donate to 9W2KEY ONLINE




Wednesday, 3 August 2011

ARISSat-1/KEDR SSTV Signal



Okay bersedia semua, pada jam 1430UTC 3 Ogos, 2011. ARISSat-1 akan di active kan.

The ARISSat-1 FM downlink on 145.950 MHz includes live SSTV images as part of the cycling voice ID, select spoken telemetry values, and the international greeting messages. Here are some pointers to help you get your station ready to receive and display the SSTV pictures transmitted by ARISSat-1.



One fun feature is that there are four SSTV cameras mounted on the spacecraft. On photos of ARISSat-1 you may have noticed black brackets on the outside of the spacecraft. These hold the mirrors that reflect the light onto the lens of the cameras. The software-defined-transponder will use the image data from the cameras to generate the SSTV downlink.



NESCAFÉ wants you! Express yourself and you could win RM10,000! #NescafeChilllah

ARISSat's software will sequentially select a new or stored image from one the four cameras. There are two pre-recorded images as part of the sequence. The camera that took the the picture can be identified by the color of the call sign in the upper left of the SSTV image. The SSTV image will be sent down as FM audio SSTV in Robot 36 format on 145.950 MHz about every 140 seconds.

The RF downlink power on the 145.950 MHz FM downlink will be 250mW which is predicted to provide a link margin around 6 dB on an HT with a 'big whip' when the satellite is at 15 degrees elevation. This should be sufficient to receive SSTV pictures although you may need to orient the whip to line up the antenna polarization.

How does getting rewarded through sharing sounds like to you? Join #ChurpChurp today and bring more friends to the community!


ARISSat-1 is not stabilized so the antenna orientation is unpredictable and a certain amount of fading will happen. The receiving link margin may be improved with a handheld beam such as a commercially available "Arrow", "Elk" antenna., The WA5VJB "Cheap Yagi" antenna web pages document how you can build your own.

See the news bulletin regarding tips and pointers for the audio interface between your radio and your computer's sound card. When running your SSTV software just adjust the sound card audio gain slider and/or radio volume control so that the SSTV signal is within the center part of the bar. MMSSTV will give you an "overflow" indication if the volume is too high.



Wednesday, 27 July 2011

Jom Tengok ISS Bulan Ramadhan

Tahukah anda ISS (International Space Station) yang berada pada ketinggian 365.7km dari bumi yang bergerak pada kelajuaan 27,000km/j boleh dilihat dengan mata kasar?

Percayalah, jawapannya adalah BOLEH!!


Ini kerana pada masa ISS melintas kawasan yang baru hendak bermula malam, ISS yang berada pada kedudukkan yang tinggi itu masih terkena cahaya matahari dan ISS akan membalikkan cahaya matahari atau pun memantul cahaya tersebut. Kejadiaan ini juga boleh disaksikan pada awal pagi sebelum bumi menerima sinaran cahaya matahari.

Oleh yang demikian, penduduk bumi akan dapat melihat pantulan cahaya itu dengan mata kasar. Jika mempunyai binakular / teropong maka akan dapat melihat bentuk ISS itu dengan lebih jelas lagi.

Plus500

Untuk membolehkan kita melihat ISS dng jelas, faktor cuaca dan awan juga memainkan peranan yang penting. Kita tidak akan dapat melihat ISS jika keadaan berawan, ini kerana awan berada di bawah ISS maka terlindunglah pandangan kita.



Berikut adalah jadual perjalanan ISS yang boleh kita lihat sepanjang bulan Ramadhan 2011 :


Sambil-sambil tunggu untuk berbuka puasa dan selepas berbuka puasa atau sambil-sambil tunggu nak bersahur dan selepas bersahur, bolehlah jengok-jengok ke langit untuk melihat ISS melintasi ruang angkasa Malaysia.

Sign up for PayPal and start accepting credit card payments instantly.
Kepada HAM Radio, anda boleh mencuba untuk memanggil angkasawan di ISS dng menggunakan callsign NA1SS di freq 145.800MHz down link dan up link 144.490MHz (tanpa tone). Anda juga boleh standby di packet mode APRS 145.825Mhz.

Selamat menonton dan selamat berpuasa diucapkan kepada semua.

© 9W2KEY / 73's






Donate to 9W2KEY ONLINE



Monday, 18 July 2011

iGate Setup


Salam sejahtera kepada semua pembaca blog ini. Pada kali ini saya akan bercerita berkenaan dengan iGate yang ringkas yang tidak TX signal dan cara-cara untuk setup iGate mengunakan komputer. Berikut adalah senarai software dan peralatan yang diperlukan untuk iGate.

1. UI-View
2. AGWPE
3. Audio Cable
4. Radio
5. Komputer / Netbook / Laptop
6. Internet

iGate ini tidak memerlukan interface dan tidak memerlukan audio out put dari komputer kepada Radio.



Apa tugas iGate?

Tugas dan fungsi iGate adalah sebagai gate way untuk menyalurkan data yang diterima oleh iGate station ini daripada station yang menggunakan APRS mode kepada server APRS atau APRS-is.

Apabila iGate menyalurkan maklumat yang diterimanya kepada APRS-is, maka bolehlah pengguna internet diseluruh dunia melihat data-data itu seperti message, QTH dan sebagainya.

Sign up for PayPal and start accepting credit card payments instantly.

Langkah-langkah

Langkah pertama:
Download UI-View di www.ui-view.org dan install. Sila ikuti arahan yang diberikan. Sila download UI-VIEW32.

Langkah kedua:
Daftarkan UI-VIEW tersebut di http://www.apritch.myby.co.uk/uiv32.htm klik di bendera Britis. Sila masukkan nama dan callsign, dan klik Register UI-View32. Pendaftaran ini mengambil masa 24 jam untuk diluluskan. Sila datang semua ke website ini untuk mendapatkan nombor pendaftarannya. Peringatan: TIADA EMAIL atau peringatan tentang pendaftaran ini, oleh yang demikian dinasihatkan agar Book Mark (Ctrl - D) page ini dan mengingati nama dan callsign yang telah didaftarkan. Masukkan kembali nama dan callsign seperti yang telah dimasukkan pada mulanya, kemudian tekan butang Previously Registered.

Sila simpan UI-View Registration Code dan APRS Server Validation Number kerana ia diperlukan semasa mula menjalankan UI-VIEW32.


Langkah ketiga:
Download AGWPE di http://www.sv2agw.com/downloads/default.htm dibawah bahagian AGW Packet Engine. Download AGWPE.zip AGWPE ialah driver untuk merubah fungsi sound card menjadi seperti modem, ia dicipta dan dibangunkan oleh rakan radio amator daripada Greece SV2AGW GEORGE ROSSOPOYLOS. Oleh yang demikian AGWPE ini bermaksud AGW (callsign beliau) PE (Packet Engine).

Sila extract file tersebut dan masukkan didalam folder yang mudah untuk access kemudian nanti. AGWPE tidak perlu untuk di install, ia hanya perlu di setup sahaja.


How does getting rewarded through sharing sounds like to you? Join #ChurpChurp today and bring more friends to the community!

Setup AGWPE

Sila ke folder di mana AGWPE di extract tadi dan klik di file yang bernama AGW Packet Engine. Satu icon akan muncul di sebelah kanan bawah berhampiran dengan jam masa komputer. Right klik pada icon tersebut dan klik di properties.

Pada TNC Setup, Com port akan dipilih secara automatik oleh komputer. Pada SerialPort/Modem Baud Rate sila pilih 1200. Ini adalah nilai byte per second iaitu speed / kelajuan pemindahan data. TNC Radio Port boleh diubah mengikut cita rasa sendiri atau pun membiarkannya seperti asal tanpa diubah.


TNC Type sila pilih Sound Card, sila pastikan On Air Baud Rate ialah 1200 dan klik OK


Kemudian klik di tab TNC Commands dan pada Program adjusts Parameters Select the On Air baud Rate ialah 1200 dan klik OK


Apabila semua selesai dibahagian properties tekan OK.

Right klik sekali lagi di icon AGWPE dan pilik TCPIP Over Radio Setup. Sila pilih Thank's NO TCPIP dan klik OK


Akhir sekali restart AGWPE. Pastikan terdapat 2 icon, AGWPE dan Modem. AGWPE bersedia untuk digunakan.

30% Bonus Hotforex

Langkah keempat:
Sebelum menghidupkan UI-VIEW dan AGWPE, sila buat penyambung terlebih dahulu antara Radio dan komputer. Sambungkan Audio Out di radio dan Microphone In di komputer dengan menggunakan audio cable jack yang bersaiz 3.5mm.


Tidak perlu interface, ini kerana iGate ini tidak perlu untuk TX signalnya RF. Ia hanya menerima signal RF sahaja.

Langkah kelima:
Seterusnya, UI-VIEW hendaklah di setup bagi ia berfungsi sebagai iGate. Selepas install, sebagai permulaan UI-VIEW akan meminta agar dimasukkan Nama, callsign dan nombor pendaftaran. Sila masukkan nombor pendaftaran di dalam ruangan yang disediakan dengan betul seperti di website pendaftaran tadi, dan tekan butan OK.

Perlu diingat, sebelum menjalankan UI-VIEW, sila pastikan AGWPE telah ON.

Mula-mula sekali klik di Setup Menu dan pilik Comms Setup. Di Host Mode, pilih AGWPE. Tanda right di Use binary filter, kemudian tekan OK.


Selepas itu tekan Setup > Station Setup. Masukkan callsign, Lat dan lon. Locator akan diisi sendiri oleh system. Unproto port dan unproto address tidak perlu diubah. Beacon Comment boleh diisi mengikut kesesuian dan kemahuan pengguna.


Seterusnya untuk setup server. Setup > APRS Server Setup. Untuk mendapatkan senarai server, boleh dapatkannya dengan Encik Google atau pun dengan Encik Yahoo. Penulis lebih mengemari mengguna server Saitama di Jepun, saitama.aprs2.net:14580 nombor di belakang server itu ialah nombor port. Untuk memamasukan nama server kedalam senarai server sila tekan butang Insert di keybord dan taipkan nama server termasuk nombor port dan tekan Enter.






Donate to 9W2KEY ONLINE

Di Text to send on connection masukkan maklumat berkenaan iGate. Masukkan Validation Number seperti yang terdapat di website pendaftaran UI-VIEW.

Pada Extra Log-on text masukkan: filter a/55/64/-10/178/9M/9W d/RS0ISS/RS0ISS-3/RS0ISS-11/RS0ISS-4 d/PCSAT*

a/55/64/-10/178/9M/9W - Ini bermakna traffic dari Asia, dari semua 9M dan dari semua 9W. d/RS0ISS/RS0ISS-3/RS0ISS-11/RS0ISS-4 d/PCSAT* - semua traficc daripada ISS.

Sila rujuk kepada image seperti berikut.


Restart UI-VIEW, dan sila pastikan windows AGWPE port information muncul di screen UI-VIEW. Windows ini akan tertutup secara automatic dalam masa 10 saat.


Selepas UI-VIEW beroperasi semula, klik Action > Connect To APRS Server. Dan YES.

Sila pastikan terdapat tanda hijau seperti image berikut, tanda hijau itu bermaksud UI-VIEW telah pun bersambung dengan APRS Server.


Langkah keenam:
Apabila semua sudah bersedia, iGate anda sudah bersedia untuk berkhidmat. Terdapat 2 frequansi untuk iGate ini bertugas. 144.390MHz ialah frequasi untuk APRS tempatan dan 145.825MHz untuk APRS daripada ISS. Sila pastikan frequasi yang betul untuk meng iGate kan nya.


Langkah ketujuh:
Langkah ini adalah untuk menguji iGate yang telah di setup kan tadi. Untuk mengujinya, selepas run UI-View dan AGWPE, sambung audio cable dan tune radio ke 144.390MHz tanpa sambung ke ARPS Server.

Jika ada signal yang masuk, sila pastikan UI-VIEW boleh decode signal tersebut. Ini sekiranya terdapat aktiviti APRS di kawasan itu.

Jika tidak terdapat sebarang aktiviti APRS, maka ujian ini tidak akan berhasil.

Untuk mendapat peta bagi kegunaan UI-VIEW ini, sila dapatkannya di http://www.9w2key.arkb.org.my dan download daripada situ.

Sekiranya terdapat sebarang pertanya sila beri komen anda dipage ini untuk saya menjawapnya.



Selamat mencuba dan selamat berjaya.

© 9W2KEY / 73's