Saturday, 29 January 2011

Mari Join Churp dapat RM1


MARI MARI MARI, sambil-sambil main FaceBook tu boleh join Churp dan ajak kawan-kawan join sama dan dapat RM1.00 bila kawan join Churp.

Mudah je, ajak, jemput dan dapat RM1.00 tanpa keluarkan apa-apa modal.. tak perlu jual barang, tak perlu jumpa orang tak perlu buat benda yang susah-susah. Hanya ajak kawan dalam FaceBook ke, email ke, atau halaman web sosial lain.



Invite friends to ChurpChurp today!

Ready to burst out all the latest awesome news to your friends? Get rewarded by doing so! Bring your friends to sign up today and get rewarded RM 1.00 per friend invited. The more, the merrier!

How does getting rewarded through sharing sounds like to you? Join #ChurpChurp today and bring more friends to the community!

How does getting rewarded through sharing sounds like to you? Join #ChurpChurp today and bring more friends to the community! <<< Click Here!!

Friday, 28 January 2011

Chinese New Year Hot Tickets



Usher in your Chinese New Year with Hot Tickets and enjoy Double Prosperity!

Usher in your Chinese New Year with Hot Tickets and enjoy Double Prosperity! On top of talktime minutes and SMS, you'll also enjoy free credit bonus with every Hot Ticket purchased!

Get double the value with Chinese New Year Hot Tickets exclusive from Hotlink! Enjoy more talktime and SMS to reach out more to your family and friends in this festive season!



Get double the value with Chinese New Year Hot Tickets exclusive from Hotlink! #CNYhottickets <--- Click here!!


Play the game and win up to RM 40k

Are you The Pretty? The Shy? Or Mr. Ampu? Play the game and win up to RM 40k!


Which personalities would you wanna fit your friends? The Pretty? The Shy? Or Mr. Ampu?

Milo Fuze is back in action and it's bringing you an addictive game that will totally blow your mind! That's right, Milo Fuze is introducing this super duper cute game called Jam Pack and there are prizes worth RM40, 000 up for grabs!

Woahhhhh... Times like this, we all don't mind holding The Aunty title proudly. RM40,000 prizes up for grabs, c'mon!! Share this now! A Milo Fuze a day, keeps your tiredness away! Share this with your friends and get rewarded! Contest ends on March 9, 2011.


Pump your day with a cup of #MiloFuzeJamPack and you can also tag your friends with the respective Milo Fuze's personalities. It's fun. Try now!

Dapatkan DiGi Happy promo hari ini


Adakah anda berada di Kota Bharu atau ada rakan-rakan di Kota Bharu? Kami ada berita gembira untuk anda!

Kini Happy Prepaid bukan sahaja untuk telefon bimbit, tetapi kini terdapat prabayar untuk internet. Layari internet dirumah, dipejabat ataupun dimana sahaja anda berada dengan harga rendah dari RM 1.70/sehari tanpa komitmen!

Jika anda berada di Kota Bharu, kongsilah berita gembira ini dengan rakan rakan dan keluarga anda! Tetapi jika anda tidak berada di Kota Bharu, anda masih boleh menyebarkan berita ini kerana mungkin mereka yang anda kenali berada disekitar Kota Bharu.

Happy internet prabayar, pilihan terbaik internet untuk anda!

Prepaid untuk internet? Layari internet dengan harga rendah dari RM 1.70/sehari tanpa komitmen! Dapatkan sekarang!

Tuesday, 25 January 2011

1000 hari Satelik Radio Amator Delfi-C3


Pada hari Ahad 23 January, 2011 genaplah sudah 1,000 hari Satelik Radio Amator Delfi-C3 atau Oscar Number nya DO-64 berada di orbit mengelilingi bumi pada ketinggian 622km.


Satelik yang berjenis Nanosatellite ini telah dilancarkan pada 28 April, 2008 di Satish Dawan Space Center, India. Ia menggunakan frequency 145.8700MHz untuk menghantar data dalam format BPSK 1200 BPS.



Wouter Weggelaar, PA3WEG menulis:

The downlink is still OK and telemetry shows no big degradations. This means Delfi-C3 is still in good health.

Apart from the problems with the transponder and some occasional resets and lockups, scientific data is still being received. Also, this data is still forwarded by radio amateurs to our server. Once again our big thanks for receiving Delfi-C3 and your continued support of the project.

73

On behalf of the Delfi-C3 team

Wouter Weggelaar, PA3WEG

Delfi-C3
http://www.delfic3.nl/

Trade Forex With HotForex And get your Life Changed

Tetapi dukacita, websitenya tidak dapat di access :(

Kepada yang berminat untuk trak satelik ini, berikut adalah Keplerian Elements bagi Delfi-C3:

DO-64
1 32789U 08021G 11023.30304094 .00000711 00000-0 94943-4 0 8968
2 32789 97.8757 90.6644 0014496 289.0494 70.9107 14.82557766148113

Selamat mencuba untuk semua...

Saturday, 22 January 2011

Image dari NOAA 19


Berikut adalah image daripada NOAA 19 yang melalui ruang angkasa Malaysia sebentar tadi (3.35pm 22 Januari, 2011). Satelik ini telah menghantar image keadaan awan pada ketinggian 860km. Ia menghantar image ini dengan menggunakan mode APT (Analog Picture Transfer) di freq 137.100MHz.

Berikut adalah siri NOAA Satelik yang boleh digunakan untuk menerima image secara percuma daripada mereka:

1. NOAA 15 - 137.620MHz
2. NOAA 17 - 137.500MHz
3. NOAA 18 - 137.9125MHz
4. NOAA 19 - 137.100MHz

Sila pastikan JANGAN menggunakan blok freq 137 - 138MHz, kerana blok ini adalah untuk satelik cuaca.



Kepada yang berminat untuk mencubanya, sila dapatkan:

1. Software WXtoIMG atau APT Decoder yang lain secara percuma
2. Peralatan radio dan antenna
3. Cable untuk audio daripada radio output kepada microphone input komputer
4. Dapatkan log lat lokasi
5. Sila updated kepleria element

Sign up for PayPal and start accepting credit card payments instantly.

Jika terdapat sebarang pertanyaan, sila postkan pertanyaan anda disini. SMS dan panggilan di talian talipon adalah TIDAK dilayan. hehehe...

Thursday, 20 January 2011

NASA mencari Operator Radio Amator untuk membantu




NASA mencari dan memerlukan bantuan daripada Operator Radio Amator dari seluruh dunia untuk membantu pihak mereka bagi menerima signal Becon daripada sebuah satelik yang bernama NanoSail-D2 di frequansi 437.270MHz.

Kenyataan daripada NASA pada 19 January, 2011 menyatakan:

Wednesday, Jan. 19 at 11:30 a.m. EST, engineers at Marshall SpacemFlight Center in Huntsville, Ala., confirmed that the NanoSail-D nanosatellite ejected from Fast Affordable Scientific and Technology Satellite, FASTSAT. The ejection event occurred spontaneously and was identified this morning when engineers at the center analyzed onboard FASTSAT telemetry. The ejection of NanoSail-D also has been confirmed by ground-based satellite tracking assets.

Malaysia Cheap Web Hosting

Amateur radio operators are asked to listen for the signal to verify NanoSail-D is operating. This information should be sent to the NanoSail-D dashboard at:
http://nanosaild.engr.scu.edu/dashboard.htm

The NanoSail-D beacon signal can be found at 437.270 MHz.

The NanoSail-D science team is hopeful the nanosatellite is healthy and can complete its solar sail mission.

After ejection, a timer within NanoSail-D begins a three-day countdown as the satellite orbits the Earth. Once the timer reaches zero, four booms will quickly deploy and the NanoSail-D sail will start to unfold to a 100-square-foot polymer sail. Within five seconds the sail fully unfurls.



NANOSAILD
1 90027U 0 11019.40613897 +.00003325 +00000-0 +47680-3 0 00013
2 90027 071.9739 007.2360 0021785 203.3337 159.2085 14.77038910000019

Selepas anda menerima becon daripada NanoSail-D ini, sila hantar laporannya di sini.

Jom bersama-sama kita Ham Radio dari Malaysia menaikkan dan memartabakkan Ham Radio dari Malaysia.

Malaysia Web Hosting

Sunday, 16 January 2011

Space Tourists To Launch In 2013


Space tourists will have the chance to strap in and fly to orbit beginning in 2013, as the company that sent up the first space tourists comes back from hiatus.

Space Adventures reached an agreement with the Federal Space Agency of the Russian Federation (FSA) and Rocket Space Corporation Energia to offer three seats on the Soyuz spacecraft bound for the International Space Station, beginning in 2013.



Each flight will be short duration, approximately 10 days, and will contribute to the increase of launch capacity to the ISS. Tickets are pricey, however, starting at $20 million.

"We are extremely excited to announce this agreement and would like to thank our Russian partners in increasing Soyuz production and providing Space Adventures these well sought-after transportation services on the only commercially available manned spacecraft currently in operation," said Eric Anderson, Chairman of Space Adventures, in a statement.


Space Adventures launched Dennis Tito, the first space tourist (or, in the parlance of the company, privately-funded space explorer) 10 years ago. Seven other missions with paying passengers have flown since.

"We are very pleased to continue space tourism with Space Adventures. Also, the addition of a fifth Soyuz spacecraft to the current manifest will add flexibility and redundancy to our ISS transportation capabilities. We welcome the opportunity to increase our efforts to meet the public demand for access to space," said Alexei Krasnov, Director of Human Spaceflight of FSA, in a statement.

Trade Forex With HotForex And get your Life Changed

Space Adventures is based in Vienna, Va. with an office in Moscow. It offers programs such as spaceflight missions to the International Space Station, Zero-Gravity flights, cosmonaut training, spaceflight qualification programs and reservations on future suborbital spacecraft.

Sumber: http://www.ibtimes.com/

Thursday, 13 January 2011

Repeater IR3UEF telah DITUTUP





Akhirnya krisis gangguan downlink ISS 145.800MHz di Italy telah berakhir. Pagi ni bila membaca email yang diterima dan merujuk kepada Italian Amateur Radio Association (ARI), nyata sekali perkara ini benar.

Syabas kepada ARI kerana telah bertindak dengan bijak, tahniah kepada semua rakan HAM seluruh dunia yang mana dapat menyelesaikan isu ini dengan "HAM spirit". Ini yang kita mahukan. Pihak ARI juga memohon maaf atas kesilapan ini.

Diharapkan perkara ini tidak lagi berulang.
Sign up for PayPal and start accepting credit card payments instantly.

Saturday, 8 January 2011

Downlink ISS diceroboh di Italy dan negara sekitarnya


Saya agak terkejut membaca satu artikel dalam website ISS Fan club, yang menyatakan bahawa terdapat repeater di Italy menggunakan 145.800MHz sama seperti downlink ISS untuk seluruh dunia.



Penjelasannya mudah sahaja, tetapi sukar untuk dipercayai. Italian Amateur Radio Association telah memutuskan untuk memasang sebuah repeater IR3UEF untuk menggunakan 145.800MHz. Rupa-rupanya bukan Italy sahaja yang menyerang dan menggunakan frequansi tersebut dan isu ini mudah sahaja untuk disiasat bersama.



Cerita lanjut berkenaan isu ini boleh dibaca disini.

Harap-harap perkara ini tidak berlaku di Malaysia, jika masih ada sama ada operator atau repeater Amator / bukan amator yang menggunakan frequansi ini, harap menukarnya secapat yang mingkin agar isu ini tidak menjadi besar dan tidak memalukan negara di ISS dan di dunia.

Trade Forex With HotForex And get your Life Changed

Tuesday, 4 January 2011

A Magnolia Sherbet A Day IS YOURS!!!


We all love a good serving of ice cream once in a while, but the rich cream also often comes with a post-dessert coma. Have you ever wished that there was an alternative which was just as yummy as ice cream, but without the richness of regular ice cream?

That’s where F&N Magnolia Sherbet comes in. Lift your senses with F&N Magnolia Sherbet – its texture is lighter and smoother than regular ice cream, and contains real fruit pieces/puree – it’s a refreshing pick-me-up like no other!

Available in 4 variants of Lychee, Mangosteen, Melon and Orange, the fruity flavours perk you up without the heaviness of a full-dairy ice cream. It’s perfect for those of us who want to indulge a little every now and then without feeling guilty about it.

Monday, 3 January 2011

eBuku FOREX dalam Bahasa Malaysia

Trade Forex With HotForex And get your Life Changed

Apa itu FOREX? Ramai rakan-rakan saya bertanyakan soalan itu. Ramai juga yang telah mengetahuinya secara asas sahaja dan tidak faham macam mana ia berfungsi. Sebenarnya FOREX ini lebih kurang sama seperti saham. Sama tapi tidak serupa. :-)

FOREX adalah ringkasan kepada "Foreign Exchange", iaitu kadar pertukaran matawang asing oleh bank-bank di seluruh dunia yang berlaku selama 24 jam 5 hari seminggu (Isnin hingga Jumaat).

Pada masa dahulu untuk berurus niaga dalam dunia FOREX ini, kita harus mempunyai modal yang besar untuk memulakan perniagaan ini. Tetapi sekarang tidak lagi, dengan bermodalkan serendah USD1.00 atau USD25.00 pun kita sudah boleh bermula.



Cara bayarannya dan pemindahan wang daripada akaun FOREX ke akaun bank di Malaysia telah dipermudahkan. Jika tidak mempunyai Kad Debit, sila dapatkannya sekarang secara percuma di bank-bank anda dengan menggunakan Saving Account atau dengan klik disini. Jika telah mempunyai Kad Kredit, lagi mudah.

Sign up for PayPal and start accepting credit card payments instantly.

Langkah seterusnya ialah dengan membuka akaun dengan PAYPAL atau Money Booker untuk urusan deposit dan pemindahan wang dari akaun FOREX ke akaun bank (Withdraw). Sila klik di sini untuk membuka akaun dengan PAYPAL atau sila klik di sini untuk membuka akaun dengan Money Booker. Dapatkan akaun FOREX disini.



Antara isi kandungan eBook ini adalah penerangan berkenaan dengan Lot, Pasangan Matawang, Pips, Ticks, Bid, Ask, Spreads dan banyak lagi.

Dapatkan eBook ini dengan hanya RM50.00

Kepada yang berminat untuk mendapatkan eBook ini sila isi borang ini. Penerangan lanjut dan cara pembayaran akan di emailkan kepada anda.

Free Demo Account















Sunday, 2 January 2011

Selamat Tahun Baru 2011

Malaysia Web Hosting

Selamat tahun baru 2011 kepada semua pengunjung blog ini, terima kasih atas sokongan anda dan donation yang telah anda hulurkan untuk menjayakan blog ini. Saya memohon ampun dan maaf jika terdapat salah dan silap dalam isi kandungan blog ini.

Sesungguhnya, yang baik itu datangnya dari Allah Taala dan yang kurang itu adalah kelemahan diri saya. Selamat tahun baru, semoga tahun 2011 ini membawa seribu satu macam kebaikkan kepada kita semua.

Sign up for PayPal and start accepting credit card payments instantly.