Saturday, 27 February 2010

Buat PTT sendiri iCom Handy

Taukah anda bahawa microphone PTT untuk iCom Handy boleh kita buat sendiri? Dibase station, saya menggunakan V8 sebagai base station RIG. Jadi untuk keselesaan saya terpaksa menggunakan External PTT bagi QSO yang lebih selesa.

Dikesempatan ini saya ingin berkongsi maklumat dan pengalaman saya membuat sendiri PTT untuk V8. Semua jenis iCom Handy adalah sama, ini tidak termasuk iCom Handy tiruan dari Thailand seperti V9000, V999 dan lain.

Bahan-bahan yang diperlukan:-

1. Jack audio (2.5mm)
2. Cable talipon lama
3. Microphone
4. Mouse Rosak
5. Push type Suiz



Sambungkan cable talipon lama ke pada jack audio. Sila solder untuk mendapatkan sambungan yang sempurna.



Hujung cable 1 lagi, bagi ground sambung terus kepada ground Mic. Satu lagi sambung kepada push type suiz. Hujung 1 lagi sambung kepada microphone.




Dapat TX dengan senang dan mudah

Mouse rosak tu, hanya digunakan utk casing Microphone dan Suis sahaja. Jika anda mempunyai idea yang lain untuk mencanggihkan lagi PTT silakan. Saya rasa, letak dlm pen pun boleh.

Berikut ini adalah litarnya:



Selamat mencuba... de 9W2KEY / 73





Maxis Broadband oh Maxis Broadband


Hari ini, Kiki dari Maxis telah menghubungi aku lagi berhubung dengan aduan aku berkenaan dengan Maxis Prepaid Broadband.

Dia orang masih lagi menyalahkan aku menggunakan GPRS mode untuk access ke internet pada 1hb Feb. 2010. Sebab itulah aku telah di cas kan sebanyak RM7.00

Bila aku mengatakan bahawa aku menggunakan handphone yang tidak tak boleh menggunakan GPRS, dia cakap kalau macam itu, macam mana aku subcribe daily broadband. So aku cakap la, aku guna modem dan komputer untuk surfing internet. Jadi dia pun cakap, GPRS tadi cas atas penggunaan GPRS dengan komputer. Pulak dahhhh....

Ok.. Kalau menggunakan komputer utk access ke internet, mana boleh masuk internet? Sbb Maxis blok daripada access ke website lain, yang hanya boleh masuk / access adalah website Maxis Prepaid Broadband website sahaja. Tapi website itu adalah percuma dan freee, macam semalam, tempoh tamat broadband saya semalam adalah pada jam 12.33 am tetapi lepas masa tu saya masih lagi online dan cuba untuk access ke lain-lain website. Tetapi tak dapat access pun, yang dapat hanya website Maxis Prepaid Broadband sahaja.

Jadi saya pun explore laa website itu, nak pegi website facebook memang tak boleh dah. Lebih kurang 1 jam saya explore website itu dan mengunakkan lebih kurang 100MB download data. Ok bangun pagi ni, cek baki lagi. Tengok baki tak ada perubahan pun. Kalau nak kira mau berpuluh-puluh ringgit dah kena cas. Formula macam ni:

1kb (kilo byte) = 1 sen
1000kb = 1mb (Mega byte)
1mb = RM10.00
100mb = RM10,00.00

Tapi bila tengok baki, tak ada pun aku dikenakan cas untuk surf dan guna internet tanpa subscribe. Jadi persoalannya, kenapa dulu dicas? Sekarang ni tidak dicas? Pelik kan?

So.. aku malas dah nak sakit kepala, sebab aku dah dapat rasakan bahawa mereka tidak akan dapat memberi penjelasan secara details. Kes ini aku tutup dengan sendiri!!

Nasihat aku kepada rakan-rakan, agar berhati-hatilah dengan syarikat TELCO. Anggaplah kita ni ibarat mentimun. Selalulah cek baki kredit anda. Diharapkan pengalaman aku ini boleh dijadikan tauladan kepada anda semua. Terima kasih.

Tuesday, 23 February 2010

Play Station 2



Anak sedara aku nak jual Play Station dia, RM400.00 Entah laku atau pun tidak. Tak kisah laa, just bagi tau kat kawan2. Kalau ada yang berminat silakan ke ebay store aku.

ebay stores.



SOLD OUT!!!

Sunday, 21 February 2010

Car's Battery Stabilizer







Kelebihannya:
  • Enjin lebih senyap
  • Enjin lebih stabil
  • Enjin ada pick up
  • Lampu depan lebih terang
  • Lebih Kilometer

Harga RM290.00 (Belanja Pos: PERCUMA - Malaysia Sahaja)







Wednesday, 17 February 2010

Hotlink Broadband Prepaid


Akhirnya kredit RM7.00 yang hilang dulu telah pun dikredit kedalam akaun aku pada hari ini 17 Februari, 2010 jam 1.08 pm.


Apa yang aku masih lagi tidak berpuas hati ialah, kenapa kredit aku itu diambil sewenang-wenangnya?

Mereka masih belum lagi memberi penjelasan kepada aku, kenapa perkara ini berlaku. Email yang dijanjikan masih lagi belum ku terima.

Nasib baik benda ini berlaku pada aku, kalau berlaku pada orang lain yang tidak tahu cara-cara untuk track akaun prepaid secara online dan mereka yang tidak cakna pasal ini. Tentulah Maxis akan kaya raya.

1 pelanggan x RM7.00 = RM7.00
100 pelanggan x RM7.00 = RM700.00
100,000 pelanggan x RM7.00 = RM700,000.00



fuhhh.. kaya kaya kaya, tak terkira banyakknya duit yang dia orang dapat secara mudah. Itu adalah perkiraan aku sahaja. Harap-harap benda ini tidak terjadi seperti yang aku kira itu.

Sabar dulu, buat masa ini aku nak tunggu penjelasan dari meraka. Apakah sebab berlaku perkara ini, jika sistem mereka yang silap, kita sebagai pengguna kena buat aduan agar pengguna lain tidak terkena. Kalau aku yang silap, aku nak tahu laa apakah silap aku sehingga boleh berlaku perkara seperti ini. Agar boleh aku berkongsi dengan pelanggan yang lain agar tidak melakukan kesilapan seperti yang aku lakukan itu.

Ok... kita tungguuuuuu

Sunday, 14 February 2010

Kemana Hilangnya Kredit Broadband Hotlink



Aku kebinggungan, dan rasa tak puas hati masih lagi bermain di fikiran.

Al-kisahnya macam ni, pada 1 Feb, 2010. Aku telah membeli SIM kad Hotlink bagi tujuan untuk menggunakan Maxis broadband, ini kerana aku dah fedup dengan broadband yang berwarna biru tu. Dah la slow, banyak kerenah pulak tu. So gaduh2 dng dia org pun tak ada guna jugak, sbb dia org tak boleh selesaikan jugak masaalah itu.


So aku pun ambil keputusan utk bertukar kepada broadband yang lain, iaitu Hotlink Prepaid Broadband pulak. Tapi macam ni pulak jadinya.. haiyaa.. tahun harimau betul2 tidak ada ong.

Pada tarikh pembelian, aku dah top up sebanyak RM10 campur dng baki yang tersedia ada RM4 = RM14. Lepas tu buat panggilan pertama utk active kan line, dia cas 33 sen.

Lepas tu tolak RM8 bagi pembelian broadband harian selama 24 jam. Ah tak payah cerita laa macam tu, nanti dng aku aku sendiri pun dah berbelit. Ringksan cerita macam ni:

Kredit Masuk:
Top up 5 x RM10 = RM50
Kredit sedia ada = RM4
Bonus dari Hotlink = RM2.50
Jumlah RM56.50

Kredit Keluar:
Belian Broadband 24 jam RM8 x 5 = RM40
SMS out x 1 = RM0.07
Call out x 1 = RM0.33
Jumlah = RM40.40

RM56.50 - RM40.40 = RM16.10 (Baki yang sepatutnya aku ada)
RM9.10 (Baki yang aku ada sekarang)
RM7.00 - Hilang, tanpa dapat dikesan.





Kejadian ini telah dikesan pada 2 Feb 2010, apa lagi aku pun terus hubungi 1300820120 bagi mendapatkan penjelasan. Yer laa aku bukannya nak berkira sangat dng RM7 yang hilang tu, sebabnya sekali aku access ke internet aku dapat sekurang2nya USD42 (riaknyer aku) hehehe.. Tetapi daripada aku bagi kat dia org tanpa sebab, baik aku derma RM7 tu kat masjid2. Betul tak?


Bagus Teddy, baik kita derma duit tu kat Masjid

Ok sambung cerita, lepas siasatan dibuat oleh maxis. Dia orang cakap aku telah di charge kan kerana menggunakan internet. Hah!! Terkejut biawak la aku, kenapa dikenakan lagi charge? Sedangkan aku dah subscribe Daily Broadband dah, dan dah dikenakan charge RM8. Tapi kenapa kena charge pulak RM7? Tengok dalam Hotlink E-Statement, tak ada pun transaction utk charge RM7 tu.


Biawak terkejut sampai terjelir

Maka, nak pecah lah kepada dia org nak mencari kemana RM7 itu pergi. Aku sebenarnya, nak tahu la jugak kemana peginya RM7 tu. Aku sedia maklum, sim kad yang baru dibelikan itu, adalah recycle number. Mana laa tau kot kot pemilik lama no tu, subscribe ON HANTU ke, ON REMPIT ke, ON MUZIK ke, ON LAWAK ke, kalau dia ON itu ON ini dan masih active, aku ingat nak suruh laa Maxis stop. Tapi menurut maxis, tak ada pulak ON itu dan ON ini. Makin aku heran, kemana pulak peginya RM7 itu.

Maxis call lagi aku, dia cakap betul laa.. aku guna internet melalui Handphone. Sekali lagi aku terkejut. Sekali ni bukan terkejut biawak dah, ini dah terkejut beruk chimpazi dah.


Chimpazi terkejut

Sebab apa tau? Sbb handphone aku mana laa boleh nak access ke internet, aku guna Nokia 1200 dan LG KG288 aje. Handphone yang paling murah dipasaran sekarang. Menurut Dev (Pegawai Khidmat Pelanggan MAxis) aku telah menggunakan sebanyak 7MB mengunakan handphone. Haiya.. manyak heran laa..

Inilah handphone aku, tak logik boleh masuk internet. Spec dia pun tak support Internet, GPRS, 3G dan MMS. Adakah patut dia org cakap aku guna internet melalui HP?


Jadi sekarang, aku amat takut utk top up banyak2. Sbb takut hilang lagi kredit. Apa aku harus buat sekarang? Adakah kena report lagi kat dia org?? Adakah wajar aku report pulak kat SKMM? Wajarkah aku report kat SSM?? Jawapannya, tunggu dulu 4 5 6 hari lagi, sebab dia org kata nak emailkan kat aku ICR (entah apa tah, aku pun tak tahu. Dia kata macam details of statment).

Tungguuuu....


Thursday, 4 February 2010

Pembedahan Mata


Alhamdulilah, aku telah pun selamat sampai ke Kota Bharu.

Pembedahan kelopak mata aku telah dipindah tarikhnya seperti berikut:

Tarikh jumpa doktor: 6 April, 2010
Tarikh Pembedahan: 29 April, 2010
Tempat: Hospital Serdang, Selangor.

Sebab kenapa tarikh ini dipindah adalah kerana selepas diperiksa oleh Doktor Pakar iaitu Dr. Radzlian didapati luka dimata kanan ku masih lagi belum sembuh sepenuhnya. Menurut beliau luka ini mengambil masa selama 3 bulan dari tarikh kemalangan untuk sembuh sepenuhnya.

Menurut beliau lagi, pembedahan ini boleh dilakukan pada 3hb Feb, 2010 lepas jika mahu. Tetapi resiko untuk menjadi sedia kala adalah tipis dan akan mengalami trouma kesakitan yang amat sangat. Ini kerana luka lama belum sembuh dan dengan 100% tetapi telah ditambah dengan luka yang baru, dan juga untuk mendapatkan keputusan yang baik adalah 50% jika dibuat sekarang. Oleh yang demikian, aku mengambil keputusan untuk menurut segala saranan daripada beliau bagi mengelak sebarang kemungkinan yang telah disebutkannya tadi.

Dengan ini aku dengan rasa rendah diri, ingin menucapkan jutaan terima kasih kepada semua rakan-rakan yang telah banyak memberi sokongan moral, doa dan ucapan-ucapan yang memberi semangat kepada aku.

Semasa berada di hospital tersebut, aku mengalami sedikit masaalah silap faham antara misi-misi dan aku. Misi yang menerima surat rujukkan dari Hospital Sultan Zainab II Kota Bharu telah tersilap salurkan aku kepada aliran pesakit biasa.

Oleh yang demikian aku terpaksa menunggu berjam-jam, apabila sampai ke bilik rawatan, doktor yang menerima aku hairan kenapa aku yang berada di Kelantan ingin mendapatkan rawatan di Serdang.

Aku telah diarahkan untuk menunggu lagi bagi tujuan pendaftaran, yang mana tempoh untuk menunggu itu adalah seramai 300 orang lebih. Alhamdulilah setelah aku menjelaskan dan membuat aduan tentang perkara ini, dengan budi baik kakitangan pendaftaran, urusan aku dipercepatkan dan dipermudahkah oleh kakitangan bahagian pendaftaran dan Klinik Oftalmologi.

Terima kasih Hospital Serdang. de 9W2KEY / 73

Note: Sebarang comments sila post di FaceBook. Terima kasih