Sunday, 7 August 2011

SSTV daripada ARISSat-1


SSTV adalah Slow Scan TV, iaitu satu mode komunikasi dalam radio amator yang mana dengan menggunakan mode ini kita boleh menerima dan menghantar gambar dan imej.

Macam Mana Nak Buat?

Langkah Pertama:

Mula2 dapatkan dulu jadual ARISSat-1 (RadioSkaf-V, KEDR) yang akan melalui dikawasan anda. Sila gunakan mana2 software yang dipanggil satelik tracking. Perlu diingat jadual yang dikira adalah berbeza. Perbezaannya adalah bergantung kepada kawasan dan juga longtitut dan latitut kawasan itu. Biasanya saya menguna program SatScape utk tracking ARISSat-1 ini. Sila download dan install kedalam PC atau loptop anda. Dapatkan long lat lokasi anda bagi memudahkan satscape mengira jadual perjalanan tersebut. URL satscape adalah http://www.satscape.info/home/?q=node/2


Bagi pengguna OS Windows sila dapat dapatkan file dx8vb.dll dan masukkan dalam folder windows/system32. Restart windows needed utk meng active kan file drive itu. Mintak file itu dengan Encik Google atau Puan Yahoo.Langkah kedua:

Download program utk SSTV, antaranya ialah MixW, MMSSTV dan macam-macam lagi. Dalam sesi ARISSat-1 ini saya mencadangkan agar menggunakan MMSSTV, ini kerana dia adalah mudah dan friendly user. Sila download di http://hamsoft.ca/pages/mmsstv.php dan klik di MMSSTV113A.exe kemudian instal dalam PC anda.

Langkah ke tiga:

Dapatkan interface ataupun sekurang2nya audio cable, sambungkan Audio Out RIG kepada Mic In di sound card. Untuk dapatkan interface sila ke SINI.

Contoh audio cable adalah seperti berikut:ONkan PC dan RIG kemudian run MMSSTV.

Ok mula2 cuba trace dulu ARISSat-1 dengan menggunakan satscepe. pastikan longtitut dan latitud dimasukkan dengan betul. Jam disistem komputer juga handaklah betul dan tepat. Untuk mendapatkan jam yang betul dan tepat sila guna jam yang terdapat di decoder Astro. Jam disitu adalah menggunakan sistem satelik dan dia adalah 99% tepat dengan ARISSat-1.


ARISSat-1

Lepas tu sila update element di satscepe. Tekan di internet update di dalam menu lunch pad satscape itu. Selalulah update Element untuk mengelak daripada mendapat maklumat yang tidak tepat dan salah kedudukan ARISSat-1, Sila guna 2D view di satscape utk memudahkan pandangan terus ke peta dunia.

Untuk memastikan sama ada betul atau pun tidak kedudukan ARISSat-1 sekarang, sila tengok di satscape dahulu lepas itu bandingkan dengan kedudukan ARISSat-1 yang dipaparkan di website ARISSat-1.

Jika kedudukannya adalah sama dengan website tersebut maka satscape anda telah bersedia untuk digunakan sepenuhnya utk tracking ARISSat-1 dan lain-lain satelik. Jika tak sama, sila pastikan tarikh dan masa sistem komputer anda dan update element nya.

Sign up for PayPal and start accepting credit card payments instantly.

Langkah ketiga

Setup MMSSTV

Run MMSSTV, kemudian klik di Option -> Setup MMSSTV(O)

Langkah 1, Setup RX Tab, sila ikut seperti dalam image dibawah


Langkah 2, Setup TX Tab, sila ikut seperti dalam image dibawah


Mics tab biarkan defult. Kemudian tekan OK

Test your MMSSTV now!

Sekarang cuba guna SSTV ini untuk decode audio yang telah saya sediakan ini. Klik disini untuk download audio tersebut.

http://9w2key.arkb.org.my/sstv_9w2key.wav

Selepas siap download file audio itu, anda hendaklah play audio itu dengan menggunakan player luar. Contohnya MP3 Player, letakkan speaker output MP3 Player itu kepada mic pc. Run dulu MMSSTV kemudian buat cara seperti tadi kemudian tekan play di MP3. Sekiranya audio dari MP3 player itu dapat diterima di Mic PC, mmsstv ini akan secara automatik akan decode audio itu kepada format gambar. Jika anda telah dapat melihat gambar saya, bermakna MMSSTV anda telah berfungsi dengan baik. Mode audio sama ada Robot36, Martin 1 atau sebagainya akan dikesan oleh MMSSTV secara automatik.Langkah ke empat

Langkah-langkah ini adalah seperti berikut:

1. Dapatkan masa bila ARISSat-1 akan memasuki ruang angkasa anda
2. Dalam 5 hingga ke 10 minit sebelum ARISSat-1 memasuki ruang angkasa lokasi anda, ON kan program SSTV
3. Set kan radio ke frequansi yang betul (145.950MHz)
4. Setkan SQL ke 0 (biar bunyi sssssssyyyyyy)
5. Sambungkan Speaker Out Radio ke Mic In komputer dengan menggunakan cable audio
6. Control volume agar tidak OVER MODULATION.

Berikut adalah contoh image yang pernah saya terima dari ARISSat-1:
Untuk tips menerima signal dari satelik sila ke website ini.

Sebarang pertanya sila tinggalkan pertanyaan anda disini. Sebelum disiarkan, saya akan tengok dulu pertanyaan anda itu. Harap bersabar dan selamat mencuba.

Sertai saya dan rakan-rakan lain yang selalu menerima image-image dari ARISSat-1 di Facebook Group "My Satellite Communication Group (MySATCOM)". Terdapat banyak gambar-gambar terbaru yang kami terima dan berkongsi di group tersebut.

© 9W2KEY / 73'sDonate to 9W2KEY ONLINE
No comments: